Spion Litvinenko wist dat hij zou worden vermoord

Ex-KGB spion Alexander Litvinenko, die in 2006 in Londen werd vergiftigd met de radioactieve stof Polonium-210, wist dat hij op een dag zou worden vermoord. Zijn vrouw Marina heeft dit verklaard voor een Britse rechtbank. Momenteel doet justitie in Groot-Brittannië onderzoek naar zijn dood.

 De spion woonde sinds 2000 in Londen, nadat hij uit Rusland was gevlucht. Hij had enkele jaren daarvoor een complot onthuld om de Russische miljardair en oligarch Boris Berezovski te vermoorden. Ook onthulde Litvinenko dat de Russische geheime dienst bomaanslagen had gepleegd in Moskou en de schuld legde bij Tsjetsjeense rebellen. Bij deze aanslagen kwamen bijna driehonderd burgers om. Daarnaast probeerde hij aan te tonen dat Vladimir Poetin nauwe banden onderhield met de georganiseerde misdaad.

Marina Litvinenko vertelde de rechtbank dat haar man gedesillusioneerd was geraakt door de oorlog in Tsjetsjenië en de corruptie binnen de Russische geheime dienst. Het is de eerste keer dat Litvinenko’s vrouw een verklaring heeft afgelegd tijdens het onderzoek naar zijn dood. Zij vertelde dat haar man al in 1998 wist dat hij zou worden vermoord. Zijn angst dat zijn hele familie verantwoordelijk zou worden gehouden deed hem besluiten naar Engeland te vluchten en daar asiel aan te vragen. Het gezin kreeg een andere naam en Litvinenko werkte in de jaren daarna als consultant voor de Britse inlichtingendienst MI6.

De advocaat van de familie Litvinenko heeft verklaard dat Litvinenko is vermoord vanwege het feit dat hij de corruptie in Poetins ‘maffiastaat’ aan de kaak wilde stellen. Twee Russische mannen die door de Metropolitan Police in Londen als verdachten van de moord op Litvinenko zijn aangemerkt, Andrei Lugovoi en Dmitry Kovtun, hebben alle betrokkenheid ontkend en zitten momenteel veilig in Rusland.

http://www.bbc.com/news/uk-31096849

Lees ook:Onderzoek dood Rolling Stones gitarist heropend
Lees ook:Verdachte opnieuw ondervraagd in zaak-McCann
Lees ook:Russische gevechtsvliegtuigen verstoren Brits vliegverkeer
Lees ook:Guus Hiddink naar Chelsea
Lees ook:Vice-premier Clegg roept op tot boycot WK Rusland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>