Guus Hiddink naar Chelsea

LONDEN/BELEK, woensdagOp een leeftijd dat de meeste mensen het wat rustiger aan gaan doen, neemt Guus Hiddink (62) er nog maar een topfunctie bij. De komende maanden is Hiddink niet alleen bondscoach van Rusland, maar zwaait hij als tussenpaus ook de scepter bij Chelsea. Het is alleen nog een kwestie van tijd, totdat ook de laatste details van de spraakmakende dubbelfunctie zijn ingevuld, want de grootste blokkades zijn in een recordtempo uit de weg geruimd. Zo heeft de Russische bondsvoorzitter Vitaly Mutko inmiddels al ingestemd met de uitzendbaan van de Russische bondscoach.

Foto: Flickr.com

“We hebben niets in zijn contract staan wat een dubbelfunctie onmogelijk maakt, dus Guus kan zijn gang gaan. We denken dat Hiddink het aankan, maar het is nu aan hem”, luidde de officiële reactie van de Russische voetbalbond gisteravond. Erg veel keuze had Mutko ook niet, want Hiddinks megasalaris van naar verluidt zes miljoen euro bij de Russische bond wordt grotendeels opgehoest door Roman Abramovich en laat dat nu ook de eigenaar van Chelsea zijn. De puisant rijke Rus was eerder al de drijvende kracht achter de aanstelling van Hiddink in Rusland en heeft de succestrainer nu als crisismanager nodig bij zijn dure speeltje na de tegenvallende periode onder de afgelopen maandag ontslagen Luiz Felipe Scolari.

Een dubbelfunctie is niet nieuw voor Hiddink. Eerder combineerde hij het trainerschap van PSV een half jaar lang met het bondscoachschap van Australië. “Ik weet wat deze situatie inhoudt en wat je ervoor moet doen”, vertelde Hiddink in het Turkse Belek, waar hij momenteel een trainingskamp met de Russische nationale ploeg heeft belegd. “Ik moet zeggen dat dit een uitzonderlijke situatie is. Tegen iedere andere club dan Chelsea zou ik meteen nee zeggen. Maar ik ken de eigenaar goed. Daar waar het mogelijk is, wil ik helpen”, aldus de Achterhoekse wereldburger.

Bij de Londense club treft Hiddink veel oude bekenden, zoals Frank Arnesen, de scouts Piet de Visser en Hans Gillhaus, Alex en Salomon Kalou, die hij ooit nog eens vergeefs naar PSV probeerde te halen.

Het is de bedoeling dat Hiddink bij Chelsea het seizoen afmaakt, waarna hij plaats maakt voor een andere manager. Frank Rijkaard is daarvoor de topkandidaat. De voormalige trainer van FC Barcelona is momenteel zonder club, maar heeft aangegeven niet tussentijds bij een nieuwe werkgever in te willen stappen. Rijkaard zou volgend seizoen kunnen gaan samenwerken in een constructie met Hiddink als klankbord, zoals hij bij FC Barcelona ook op die manier samenwerkte met Johan Cruijff. Een rol die Cruijff overigens ook onder de huidige FC Barcelona-trainer Pep Guardiola vervult.

Hiddink bezweert dat hij met zijn dienstverband bij Chelsea slechts tijdelijk afstand neemt van zijn werk als bondscoach van Rusland. “Het is onbespreekbaar dat ik vertrek bij de Russische voetbalbond. Als Rusland wedstrijden speelt, ben ik daarbij gewoon aanwezig. Ik ben in Rusland bezig met een langetermijnproject en wil dat nu niet afbreken”, aldus Hiddink die volgend jaar in Zuid-Afrika als bondscoach van Rusland voor de vierde opeenvolgende keer op een WK present wil zijn.

Rusland speelt de komende periode nog drie WK-kwalificatieduels: thuis tegen Azerbeidzjan (28 maart), uit tegen Liechtenstein (1 april) en uit tegen Finland (10 juni), maar bij die laatste wedstrijd zit het clubseizoen er al weer op. Werken in Engeland en dan specifiek de Premier League is lange tijd een van de weinige onvervulde wensen geweest in de droomcarrière van Hiddink. Of Hiddink zaterdag al op de bank plaatsneemt bij de FA Cupwedstrijd tegen Watford is nog de vraag, maar in ieder geval heeft de zestiger de komende maanden een propvolle agenda en spaart hij weer heel wat airmiles tussen Londen, Amsterdam en Moskou.

Bron: Telegraaf

Lees ook:Hiddink vol vertrouwen naar FA cup finale
Lees ook:Guus Hiddink geeft titelstrijd op
Lees ook:Hiddink brengt Chelsea naar kwartfinales Champions League
Lees ook:Einde aan zegereeks Guus Hiddink
Lees ook:Woedeuitbarsting Hiddink helpt Chelsea ronde verder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>