National Railway Museum in York

Het National Railway Museum (NRM) is een spoorwegmuseum in de Engelse stad York, en voormalig onderdeel van het National Museum of Science and Industry.

Het NRM werd opgericht in 1975 toen het de collecties van de Britse spoorwegen in Clapham en een ander spoorwegmuseum in York overnam. De opening werd verricht door Hertog van Edinburgh Philip Mountbatten.

De nationale spoorwegcollectie van Groot-BrittanniĆ« bevat zo’n 280 railvoertuigen, waarvan er ruim honderd in York staan. Een gedeelte van de collectie wordt regelmatig verhuist naar andere spoorwegmusea in het land. Opvallende voertuigen in de Yorkse collectie omvatten onder andere de treinstellen die in gebruik waren van Koningin Victoria en haar voorgangers, de Furness Railway No. 3-locomotief uit 1846 en de modernere stoomlocomotief de Flying Scotsman, die in 2004 aan de collectie werd toegevoegd. Ook te bewonderen zijn de locomotieven Class A4 No. 4468 Mallard en de No. 46229 Duchess of Hamilton. Beide locomotieven zijn later weer omgebouwd tot stoomlocomotieven. Naast railvoertuigen heeft de NRM ook een collectie van honderdduizenden andere objecten die van sociale, technische of historische waarde zijn, waaronder uniformen van spoorwegpersoneel, bordjes, kunst gerelateerd aan het spoor, meubels die in de kantoren van de spoorwegen stonden en meer. Deze objecten worden tentoongesteld in drie grote hallen vlak bij het station van York. Jaarlijks trekt het museum meer dan 744.000 bezoekers, meer dan elk ander spoorwegmuseum. Permanent tentoongesteld in het complex is de collectie van treinstellen van de Britse Koninklijke familie, die in gebruik waren van Koningin Victoria in 19e eeuw tot Koningin Elizabeth II in de jaren ’70 van de 20ste eeuw. Op een balkon dat uitzicht biedt over het station van York zijn beeldschermen te vinden die rechtstreeks beelden uitzenden van de monitors van de Yorkse spoorverkeersleiding. De directeur van het museum is sinds 1994 Andrew Scott.

Het NRM ligt op korte afstand van het station van York, en is vanaf de perrons toegankelijk via een trap. Een speciaal treintje rijdt over de weg vanuit het centrum van York naar het museum.

Adresgegevens

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia artikel National Railway Museum. De tekst is gelicenseerd onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL).

Links

Site NRM

uk.allepaginas

reisadvies

National Railway Museum
Leeman Road, York, YO26 4XJ, UK
telephone: +44 (0)844 8153139

Lees ook:Bristol Museum & Art Gallery
Lees ook:St Fagans National History Museum in Cardiff
Lees ook:London Transport Museum
Lees ook:Wandelroute – The Baker Way in Cheshire
Lees ook:Het Victoria and Albert museum in Londen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>