Jaarlijkse Drumcree Oranjemars gehouden

DRUMCREE – De jaarlijks mars van de oranjemannen is gisteren zonder incidenten verlopen. Na een dienst in de kerk van Drumcree gingen 300 oranjemannen op weg. Van oudsher ging de mars over de Garvaghy Road in Portadown, maar dat is sinds 1998 verboden. De Garvagy Road is voornamelijk nationalistisch en de mars ging vroeger dan ook gepaard met hevige rellen.

 

 

De Oranje Orde

De Oranje Orde (Engels:Orange Order) is een protestantse broederschap die zijn grootste aanhang heeft in Noord-Ierland. De Oranje Orde werd opgericht in 1795 in Loughgall in het graafschap Armagh. De naam van de orde verwijst naar de koning-stadhouder Willem III van Oranje. De orde is vooral bekend door de jaarlijkse Oranjemarsen die ook door katholieke buurten gaan en vaak voor ongeregeldheden zorgen. Leden van de Oranje Orde worden aangeduid als Orangemen, Orangists of defenders

Historie

Hoewel de Oranje Orde in 1795 werd opgericht, liggen de wortels van de beweging verder terug. In de zestiende en zeventiende eeuw vestigden zich groepen Engelse en vooral Schotse protestanten in Ulster. Zij kregen landerijen die in beslag waren genomen van de autochtone, Ierse, katholieke bevolking. Ierland was altijd een onrustig bezit geweest van de Engelse koningen, de kolonisatie was een poging om een gezagsgetrouwe basis te creëren.

De oorspronkelijke bewoners zagen de kolonisten als indringers. Zowel in 1641, Ierse opstand, als in 1688-1690, de strijd tussen Willem III en zijn schoonvader Jacobus II, probeerden de katholieken het verloren gegane bezit terug te veroveren. Beide keren tevergeefs.

Het aantreden van Willem III, bekend als de Glorious Revolution, is voor de protestanten de bevestiging van de protestantse suprematie. De uiteindelijke overwinning van Willem op zijn schoonvader, op 12 juli 1690, geldt dan ook als de belangrijkste dag voor de protestanten in Noord-Ierland.

Het Marsseizoen

The Twelfth oftewel de herdenking van 12 juli, is het jaarlijkse hoogtepunt in het zogenaamde ‘marsseizoen’. De traditie van deze optochten gaat terug tot 1796. Voor de protestanten in het algemeen en voor de orde in het bijzonder, is het recht om te mogen paraderen iets zeer fundamenteels. Enerzijds lijken de marsen vooral een provocatie, hetgeen op sommige plaatsen versterkt wordt door het meelopen van groepen die een duidelijke band hebben met protestantse paramilitaire organisaties, aan de andere kant is het een herdenking van de vrijheid die werd ingevoerd door de Glorious Revolution.

De meeste marsen verlopen zonder incidenten, ook op het grondgebied van de huidige republiek. Een aantal parades zijn echter in de loop der jaren zeer berucht geworden. De bekendste daarvan is wellicht de parade in Portadown. De route van die parade loopt door een katholieke buurt, die een uitgesproken republikeins karakter heeft. Dit leidde ieder jaar tot ernstige ongeregeldheden. Om dit soort incidenten te voorkomen is er een ‘Parades Commission’ ingesteld die het recht heeft bepaalde routes aan te wijzen of te verbieden.

Bron: bbc news

Lees ook:Ryan Air schrapt vluchten op Manchester
Lees ook:U2 blij met Koninklijke aandacht
Lees ook:Britse Koningin roept op financiële sector tot de orde in jaarlijkse troonrede
Lees ook:Britse bisschop en Holocaust-ontkenner Williamson wacht uitzetting
Lees ook:Vikingen klaar voor festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>