Vakantietip – Autrondreis door Schotland

Mijn tip voor een rondreis door Schotland is deze autorondreis van acht dagen. Deze 8-daagse autoroute toont je het beste van de Hooglanden en doet Speyside aan, het beroemde whiskygebied van Schotland

Volgens het programma vertrek je vanuit Nederland met één van de ferries richting Schotland. Het is ook mogelijk om te vliegen naar Edinburgh of Glasgow en de rondreis met een huurauto te maken.

 

Dag 1:

Op de eerste dag gaat de reis naar Perthshire voor de eerste overnachting. Bezoek wanneer u tijd heeft Balhouse Castle of Huntingtower Castle in Perth of maak een wandeling langs de rivier Tay. Afstand Hull-Perthshire ca. 520 km. en Newcastle-Perthshire ca. 320 km. (Afstand Edinburgh-Perthshire ca. 120 km. Glasgow-Perthshire ca. 115 km.)

Dag 2:

Op de tweede dag, na een uitgebreid Schots ontbijt bezoeken we Scone Palace, het familieverblijf van de Earls of Mansfield. Hier ligt ook de beroemde Kroningssteen van Scone. Rij verder naar Pitlochry, een stadje in de Hooglanden. Stop bij de Salmon Ladder, waar je met wat geluk trekkende zalmen ziet springen. Vanuit Pitlochry gaat de reis verder naar Braemar via de schilderachtige en indrukwekkende route over de Spittal of Glenshee, een van de hoogste punten in Schotland waar ook geskied kan worden. Daal af naar Braemar in het hart van Royal Deeside, waar de koninklijke familie haar vrije tijd in Schotland het liefst doorbrengt. Als je nog nog tijd over hebt, ga dan naar Balmoral Castle (geopend mei-juli), woonpaleis van de koninklijke familie. Ga verder richting Aberdeen voor de volgende overnachting. Afstand Perthshire-Aberdeen (via Pitlochry en Braemar) ca. 210 km.

Dag 3:

De derde dag brengen we een bezoek aan de oude binnenstad van Aberdeen, waar de universiteit ligt. Dit is werkelijk prachtig. Je kunt er Kings College bezichtigen, met een kapel uit de 16e eeuw, beroemd om zijn houtsnijwerk. St Machar’s Cathedral, hoofdzakelijk 15e-eeuws en opgetrokken uit graniet, straalt een sobere grootsheid uit. Bezoek ook eens Duthie Park en de wintertuin. Een prachtig aangelegd park van 20 hectare, met bloemenpracht het hele jaar door. Er zijn twee roeivijvers, veel interessante beeldhouwwerken en heuvels. Je ziet er exotische planten, bloemen, vogels, vissen en schildpadden. Buiten Aberdeen ligt Crathes Castle, daterend uit 1323, met van oudsher koninklijke banden. De 16e-eeuwse beschilderde plafonds zijn er opmerkelijk. Er is een grote ommuurde tuin en de prachtige taxushagen dateren uit 1702: fascinerende voorbeelden van vorm snoeikunst. En dan na een dagje Aberdeen  is het weer tijd om naar het volgende overnachtingadres te gaan.

Dag 4:

Op de vierde dag rijden we naar het noorden, richting Inverness. ‘s Morgens volgen we de Whisky Trail en bezoeken we één van de vele beroemde stokerijen: Glenfiddich, McCallan, Grants, Cardhu en nog veel meer. Je krijgt overal een audiovisuele presentatie en daarna een rondleiding om kennis te nemen van het hele distilleerproces; voor menigeen is het hoogtepunt de proeverij aan het einde van de rondleiding… Er is een enorme keus aan wat te zien en te doen in Speyside. U kunt bijvoorbeeld de kastelen Brodie, Cawdor (onsterfelijk gemaakt door Shakespeare’s Macbeth), en Ballindalloch bezoeken. Bezoek Culloden Moor, de locatie van de laatste veldslag op Britse bodem of slenter door Inverness, de hoofdstad van de Hooglanden. Neem de Strathspey Railway vanaf “Boat of Garten” naar Aviemore, waar je visarenden kunt zien bij Loch Garten. We  verblijven 2 nachten in Inverness. Afstand Aberdeen-Inverness ca. 170 km.

Dag 5:

Op de vijfde dag genieten we van een dagje aan de westkust van Schotland. Daarna door naar Ullapool, een typisch vissersplaatsje. Dan verder, langs de indrukwekkende Corrieshalloch Gorge naar de Inverewe Gardens, van de National Trust. Hier vindt je in deze geweldige tuinen een beroemde collectie rododendrons en wie verwacht er nou palmen in Schotland? Keer terug door het prachtige landschap van de Torridon en langs Loch Maree naar het overnachtingsadres in Inverness.

Dag 6:

Vandaag rijden we weer naar het zuiden, opnieuw langs Loch Ness. Stop bij Urquhart Castle, een schilderachtige plek van waaruit “Nessie” het vaakst gezien is. Verder naar Fort William dat zich nestelt aan de voet van de hoogste berg in Groot-Brittannië, Ben Nevis. Als je tijd hebt kunt je bij Anoch Mor met een kabelbaan omhoog; op een mooie dag heb je daar een adembenemend uitzicht over de westkust. Vanaf Fort William rijden we weer zuidwaarts, door het mooie, mysterieuze Glencoe waar het in de rijke natuur goed wandelen en klimmen is. Dan verder over Rannoch Moor naar het hart van de Trossachs, de “Poort naar de Hooglanden”. Stop bij Stirling Castle dat een zeer belangrijke rol speelde in de onstuimige geschiedenis van Schotland. Hier verblijven we 2 nachten in Edinburgh. Afstand Inverness-Edinburgh ca. 250 km.

 

Dag 7:

‘s morgens kunt je via de Royal Mile omhoog naar het kasteel, dat de skyline van Edinburgh domineert. St Margaret’s Chapel is het oudste gebouw van de stad. Tevens zijn hier de Schotse kroonjuwelen gehuisvest. Wanneer je weer langs de Royal Mile omlaag gaat, neem dan vooral de tijd om de vele “closes” te verkennen die haaks erop staan. Het Palace of Holyrood House, de officiële residentie van de koningin als zij in Schotland is, is zeker een bezoek waard. In het paleis zijn een prachtige balzaal en staatsievertrekken te zien. Als dagsluiting gaan we naar de New Town en bewonderen er de Georgiaanse architectuur en fraai aangelegde straten: een totaal contrast met die van de Old Town.

 

Dag 8:

Helaas is het alweer tijd om Schotland te verlaten. Terug naar de luchthaven om de auto in te leveren of naar de haven voor de ferry terug. Afstand Edinburgh-Newcastle ca. 195 km. en Edinburgh-Hull ca. 425 km. (Afstand Edinburgh-Glasgow ca. 80 km.)

 Voor meer resinformatie kijk je hier

Lees ook:Vakantietip – Fife in Schotland
Lees ook:Vakantietip – Pubwandeling in Burpham Sussex
Lees ook:Schotland, favoriete bestemming voor natuurliefhebbers
Lees ook:Vakantietip – Autorondreis door Lake District en Coutryside
Lees ook:Wandelroute – The Baker Way in Cheshire

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>