Vakantietip – Glastonbury in Somerset

Glastonbury is een provinciestadje (ongeveer 8800 inwoners) in Zuid-West Engeland, Somerset. Het is een belangrijke heilige plaats en bedevaartsoord zowel voor christenen als voor aanhangers van natuurgodsdiensten. Volgens de overlevering zou dit de plaats zijn waar het Keltische christendom ontstond nadat Jozef van Arimatea zich hier gevestigd had. Tevens zijn er ter plaatse verwijzingen naar de heilige Graal en de legende van koning Arthur. Glastonbury was mogelijk reeds bewoond in de pre-historie.

 

In 1965 liet de Britse koningin Elisabeth II er een houten kruis oprichten met de volgende tekst:

“The cross. The symbol of our faith. The gift of Queen Elisabeth II marks a Christian sanctuary so ancient that only legend can record its origin” (“Het kruis. Het symbool van ons geloof. Het geschenk van koningin Elisabeth II wijst naar een christelijk heiligdom dat zo oud is dat alleen de legende in staat is haar oorsprong te duiden).

 

Ook wordt er een aantal kilometer oostelijk van de stad jaarlijks een groot muziekfestival gehouden, het Glastonbury Festival.

De Abdij

De oorsprong van de abdij is historisch onzeker, maar gaat mogelijk terug tot 63 na Chr. Dan zou Jozef van Arimatea de heilige Graal naar Glastonbury gebracht hebben. Het eerste stenen gebouw zou opgericht zijn in 712. De abdij werd verwoest door de Vikingen in de 9e eeuw. In de 10e eeuw werd zij herbouwd door de heilige Dunstan. In 1191 werd er een boomgraf gevonden, dat de overblijfselen van koning Arthur en zijn gemalin Guinevere zou bevat hebben. In 1539 werd de abdij op bevel van koning Hendrik VIII verwoest. Sinds 1908 zijn de ruïnes eigendom van de Anglicaanse Kerk.

 

De heilige meidoorn

De “Glastonbury Thorn” is een meidoorn (crataegus) met de bijzondere eigenschap dat hij twee keer per jaar bloeit: in de lente en rond Kerstmis. De Britse vorstin ontvangt telkenjare met Kerstmis een bloeiende twijg uit Glastonbury ter versiering van haar kersttafel.

 

Glastonbury Tor

De Glastonbury Tor is een heuvel, even buiten de bebouwde kom van de stad Glastonbury. Op de heuvel, die oprijst uit het vlakke land, prijkt de “St.-Michaels Tower”, de toren van een verdwenen kerk uit de 14e eeuw. Een spiraalvormig pad, dat naar de top loopt, spreekt sterk tot de verbeelding van de talrijke bezoekers. Sommigen menen dat dit resten zijn van een eeuwenoud labyrint. Maar het kan ook een overblijfsel zijn van aangelegde terrassen ten behoeve van de landbouw. Archeologen ontdekten er restanten van een fort uit de 5e eeuw, wat dan weer in verband gebracht werd met koning Arthur. De Glastonbury Tor is een geklasseerd monument en wordt beheerd door The National Trust.

Glastonbury Tor wordt wel als enorme Trojaburg gezien

Chalice Well

De “Bron van de Kelk” (Chalice Well) is gelegen aan de voet van de Glastonbury Tor. Deze bron is zeer actief en heeft nog nooit droog gestaan. Het water is rijk aan ijzer en daarom rood van kleur. Het zou geneeskrachtig zijn. Dit zou de plaats zijn waar de Kelk van het Laatste Avondmaal (Heilige Graal) begraven ligt. Sommige pelgrims, zoals aanhangers van natuurgodsdiensten, vereren de bron als het vrouwelijke aspect van de godheid, terwijl de Glastonbury Tor voor hen het mannelijke aspect vertegenwoordigt.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia artikel GLastonbury. De tekst is gelicenseerd onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL).

Bron: Wikipedia en foto uit Wikipedia publiek domein

 

 

Lees ook:Bezienswaardigheid – Abdij van Reading
Lees ook:St Augustine’s Abbey in Canterbury, Kent
Lees ook:Ruthwell Cross in Schotland
Lees ook:Flint Castle in Wales
Lees ook:Dunnottar Castle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>