RAF Flypast voor uitvinder Dambuster bom

CUMBRIA -Komende woensdag wordt ere en flypast gehouden ter ere van Sir Barnes Wallis. Wallis was tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer de ontwerper van de Vickers Wellington bommenwerper en de rollende bom waarmee de RAF enkele dammen in het Duitse Ruhrgebied wist de doorbreken. Sir Barnes Wallis was vanaf 1940 meer dan 30 jaar een regelmatige gast in het Scafell Hotel in Rosthwaite.

Het Scafell Hotel heeft ter ere van Wallis een van haar suites vernoemd naar de beroemde ontwerper en ter gelegenheid daarvan zullen woensdag twee Tornado’s van de RAF een flypast uitvoeren over Derwentwater. Het 617e Squadron van de RAF gebruikte Derwentwater als oefenlocatie voor de aanval op de Ruhrdammen.

Bij de uiteindelijke aanval in de nacht van 17 mei 1943 werden niet alle dammen doorbroken, maar wel genoeg om een enorme schade aan te richten aan de Duitse oorlogsproduktie in het Ruhrgebied. Van de uitgezonden Lancasters keerden er acht niet terug en kwamen 53 bemanningsleden om het leven. Wing Commander Guy Gibson leidde de aanval en zou hiervoor later worden onderscheiden met het Victoria Cross.

Naar verwachting zullen vele RAF veteranen uit het hele land hun opwachting maken om de flypast bij te wonen. Sir Barnes Wallis overleed in 1979 op 92-jarige leeftijd, maar werd onsterfelijk door het in 1951 verschenen boek ‘The Dambusters’ en door de drie jaar later gemaakte film over de aanval op de dammen.

Hoteleigenaar Miles Jessop herinnerd zich nog dat Wallis en zijn vrouw genoten van de Borrowdale valei en dan met name de lange wandelingen met familie over de velden en hij voelde zich verplicht op vanwege hun lange relatie een van de suites te hernoemen in de ‘Barnes Wallis Suite’.

Bron: bbc news

Lees ook:The Scafell Hotel in het Lake District
Lees ook:Geld stroomt binnen voor gehandicapt slachtoffer roofoverval
Lees ook:Holbeck Ghyll hotel Cumbria
Lees ook:Overlevende metro-ongeluk ontmoet familie van redder na 66 jaar
Lees ook:Lincoln House Hotel Londen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>