Museum landgoed Bletchley Park in Milton Keynes

Bletchley Park is gelegen in Bletchley in Zuid-Engeland, tegenwoordig onderdeel van de stad Milton Keynes, dat een zeer belangrijke rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. Het was in dit landhuis dat de Government Code and Cipher School (GC&CS) was gehuisvest, de codebrekers van de Britse inlichtingendienst.

Foto: Wikipedia publiek domein

De GC&CS trok in 1939 in Bletchley Park en kort daarna werd een radio-ontvangststation neergezet dat de naam ‘Station X’ kreeg. Op het landgoed werkten diverse wiskundigen en codebrekers aan de ontcijfering van de Duitse gecodeerde berichten. Op de hoogtijdagen van Bletchley Park werkten er ruim 7000 mensen in allerlei diciplines. Voor de huisvesting van het personeel waren op het landgoed barakken gebouwd en ook werden mensen bij burgers ondergebracht. In de jaren 70 is de oorlogsgeschiedenis van Bletchley Park bekend geworden en kregen de medewerkers van toen de erkenning die zij verdienden.

Sinds een aantal jaren is er een museum gevestigd in Bletchley Park dat geheel is gewijd aan die roemruchte oorlogsjaren. Je vindt er onder andere de Enigma en Colossus codeermachines en de eerste programmeerbare computer die werdt gebruikt voor het breken van de Duitse codeberichten. Door het hele huis zijn de ruimtes teruggebracht in de originele situatie tijdens de oorlog. In een van de kamers is een grote collectie memorablia van Winston Churchill te vinden die een hechte band had met de mensen op Bletchley Park. In het computermuseum vindt je de gebruikte computers uit die tijd waaronder de Colossus die werd gebruikt voor het breken van de Lorenz-berichten.

De bekendste decodeermachine is wel de Enigma en deze is samen met andere codeermachines uit Amerika, Duitslan, Rusland, Zweden en Zwitserland te zien in Bletchley Park.

In het ‘Home Front’ Display wordt het dagelijkse leven tijdens de Blitz en de rantsoenering van voedsel uitgebeeld.

Adresgegevens

The Mansion, Bletchley Park, Sherwood Drive, Bletchley, Milton Keynes, MK3 6EB

Toegangsprijzen

Volwassenen 10 pond, kinderen tot 12 jaar gratis en kinderen tussen 12 en 16 jaar 6 pond

Links

site van Bletchley Park museum

Lees ook:Vrouwelijke codebrekers WO II weer samen op Bletchley Park
Lees ook:St Fagans National History Museum in Cardiff
Lees ook:Hilton opent twee nieuwe hotels in Groot-Brittannie
Lees ook:Benedict Cumberbatch wordt vader
Lees ook:Vakantietip Bramall Hall

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>