The British Museum in Londen

Het British Museum bevindt zich in Great Russell Street in Londen. Het is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en heeft een van de grootste collecties ter wereld.

Jaarlijks bezoeken 5 miljoen bezoekers het museum dat een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen bezit. De verzameling overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid en wordt gezien als een van de mooiste ter wereld. De oudste voorwerpen zijn stenen werktuigen uit de Oldowaanse periode (1.600.000 tot 700.000 v. C.), de meeste recente onlangs geslagen munten; het grootste voorwerp is een 16 ton wegende poort met een gevleugelde stier uit Khorsabat, het kleinste een amper 0,002 gram wegend muntje uit Nepal.

Het museum dankt zijn ontstaan aan Sir Hans Sloane (1660-1753), die zijn grote verzameling kunstwerken en boeken aan de regering naliet. Om de verzameling voor de natie te kunnen bewaren bekrachtigde het parlement in 1753 de British Museum Act. Om de collectie, samen met de schenkingen van de familie Cotton en van de graven van Oxford, onder te kunnen brengen verzamelde men de nodige fondsen door een loterij te organiseren.

De collectie werd door vele schenkingen en door aankoop sterk uitgebreid. In 1757 schonk George II The Old Royal Library. In 1778 opende men de Otaheite zaal die de wondere voorwerpen bevatte die de expeditie van James Cook uit de Stille Zuidzee had meegebracht.

In 1802 schonk George III naast de Steen van Rosetta belangrijke Egyptische oudheden; het parlement besloot in 1816 onder meer tot de aankoop van de beeldencollectie van Lord Elgin. In 1823 schonk George IV The Kings Library van zijn vader.

Al snel barstte Montagu House uit zijn voegen. In 1823 ontwierp Sir Robert Smirke het huidige neoclassicistische museumgebouw (1823-1847). In 1854 werd, volgens een ontwerp van zijn broer Sydney, de ronde Reading Room van de bibliotheek gebouwd, met een van de grootste koepels ter wereld. Hoewel de British Library inmiddels is losgemaakt van het British Museum en in 1998 verhuisde en naar een geheel nieuw, eigen onderkomen bij St Pancras, elders in Londen, werd besloten de Reading Room te behouden, op te nemen in een grote renovatie en vervolgens open te stellen voor het algemene publiek, hetgeen in het jaar 2000 dan ook geschiedde.

Collectie

Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen met kunst uit vele landen en werelddelen zoals onder andere uit:

Prehistorie en Europa

Nabije Oosten

Egypte en Soedan

Griekse en Romeinse kunst

Afrika, Australië en Amerika

Munten en Medailles

Boekdrukkunst

Beroemde werken

Enkele beroemde werken zijn onder andere:

Elgin marbles uit het Parthenon

Steen van Rosetta

Egyptische Mummies

Stukken uit het Mausoleum van Halikarnassos

Lindow man

Werken van Marc Aurel Stein

Werken van Albrecht Dürer

Nabonid-Chronik

Wandreliëfs uit paleizen in Ninive, Nimrud en Khorsabad

Kyros-Zylinder

Een groot deel van de historisch belangrijke Paston Letters

Adresgegevens

Great Russell Street

London  WC1B 3DG

Toegangsprijzen

De toegang tot het museum is gratis. Alleen voor het bezoek aan tijdelijke tentoonstellingen dient betaald te worden.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia artikel British Museum. De tekst is gelicenseerd onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL).

Links

Teije

uk.allepaginas

british museum site

Peter Langhout Reizen

Lees ook:The Bodleian Library in Oxford
Lees ook:Bristol Museum & Art Gallery
Lees ook:Het Victoria and Albert museum in Londen
Lees ook:Sherlock Holmes museum in Londen
Lees ook:Charles Dickens museum Londen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>