All Hallows by the Tower in Londen

All Hallows-by-the-Tower, ook bekend als All Hallows Church, is de oudste bestaande kerk in de Britse hoofdstad Londen. Het gebouw staat in Byward Street in de City of London en kijkt vandaar uit op de Tower of London, die, gegrondvest in 1078, vier eeuwen jonger is.

Geschiedenis

De kerk werd gesticht als kloosterkerk voor de Saksische abdij van Barking in het jaar 675 en onder de naam All Hallows Barking opgedragen aan alle heiligen. Het gebouw werd in later eeuwen verschillende malen gerenoveerd en uitgebreid, vooral tussen de 11de eeuw en 15de eeuw, maar van het oorspronkelijke bouwwerk resteert nog altijd een deurpost. Sommige fundamenten zijn Saksisch of ouder. Voor de komst van het Christendom werd de plek al gebruikt door druïden. In de grond onder de crypte werden in 1926 de resten van Romeinse bestrating blootgelegd.

De westelijke toren werd verwoest door een ongeluk met een grote explosie in 1649. De rest van het gebouw liep schade op maar die werd spoedig hersteld. Het gebouw doorstond de Grote brand van Londen in 1666 dankzij het optreden van admiraal William Penn, de vader van de William Penn naar wie Pennsylvania is vernoemd. Naar het idee van de admiraal werden in allerijl de belendende huizen omvergetrokken om de kerk te beschermen achter een brandgang. Deze gebeurtenissen werden beschreven door Samuel Pepys in zijn dagboek. Enkele houten heiligenbeelden in de kerk zijn 16e-eeuws of ouder. Vier beschilderde panelen zijn het restant van een triptiek uit 1500, mogelijk van een Vlaamse meester uit Brugge. Een bijzonder rijk geornamenteerd houtsnijwerk boven het stenen doopvont werd in 1682 geleverd door Grinling Gibbons voor de somma van 12 pond. In de late 19e eeuw werd het gebouw weer gerestaureerd. De Blitz in 1940 verwoestte wederom veel. De graftombe van Alderman John Croke uit 1477 kon uit 150 losse fragmenten worden gerestaureerd. Een groot verlies was de 15e-eeuwse buitenmuur in de noordelijke zijgevel.

In 1957 werd het gebouw opnieuw ingewijd. Behalve religieuze diensten worden er ook muziekuitvoeringen en tentoonstellingen georganiseerd. In de kelders bevindt zich het Undercroft Museum waar de ontdekte archeologische schatten zijn uitgestald. De ironie wil dat sommige van deze voorwerpen eerst aan het licht kwamen dankzij The Blitz.

Persoonlijke banden

Vele hooggeplaatste personen die op het schavot in de staatsgevangenis van de Tower aan hun eind kwamen, werden voor een al dan niet tijdelijke begrafenis overgebracht naar All Hallows, onder meer aartsbisschop William Laud in 1645, bisschop John Fisher in 1535 en ook sir Thomas More in 1535.

William Penn, de stichter van Pennsylvania, werd er gedoopt in 1644.

John Quincy Adams, zesde Amerikaanse president, trouwde in All Hallows in 1797.

In de 18e eeuw waren vaste organisten onder meer William Babell en John Stanley. Albert Schweitzer maakte in december 1935 opnamen van muziek van Bach op het orgel van All Hallows Church.

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia artikel All-Hallows-by-the-Tower. De tekst is gelicenseerd onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL).

Links

uk.allepaginas

aanbod.allepaginas

Lees ook:St Augustine’s Abbey in Canterbury, Kent
Lees ook:Vrouwelijk bischop voor de Church of England
Lees ook:Church of England benoemt eerste vrouwelijke bisschop
Lees ook:De heks van Dunstable Priory
Lees ook:Anglicaanse kerk kiest voor vrouwelijke bisschoppen

1 Reacties // Reageer

One thought on “All Hallows by the Tower in Londen

  1. Nurkoonsdaz

    The world was created by a single thought! Go to theory.box.net/shared/medkshtyoa to read it for your own advantage to get an idea to everything based on the purpose of your existence!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>