Wordt Tony Blair de eerste EU president?

LONDEN – De Britten zijn eruit. Tony Blair moet wat hen betreft de eerste premier van de EU worden. Volgens de Britten heeft de voormalige premier van Groot-BrittanniĆ« het charisma en de ervaring die het gezicht van de Europese Unie nodig heeft. Tony Blair geldt in politieke kringen inderdaad als een zwaargewicht, maar hij heeft zelf nog niet aangegeven of hij de functie wil bekleden.

Naar voren geschoven

De eerste die de kandidatuur van Blair opperde was de Franse president Sarkozy. Volgens hem kan de charismatische Blair de eenheid binnen de Europese Unie hechter maken en het grote publiek voor zich winnen. Ook heeft Blair tijdens zijn premierschap goede relaties onderhouden met de andere wereldleiders en kan hij de Europese Unie tot een volwaardige gesprekspartner maken in de wereldpolitiek.

Weerstand

De verkiezing van Blair is nog lang niet zeker omdat er nogal wat weerstand zou zijn van de grote EU landen. Duitsland zou bijvoorbeeld graag de Oostenrijker Wolfgang Schussel op de post zien.

Kandidaten

De kandidaten voor de post van EU Premier zijn volgens de wandelgangen;

Tony Blair. (Groot-Brittanniƫ)

Felippe Gonzales, (Spanje)

Jean-Claude juncker, (Luxemburg)

Angela Merkel, (Duitsland)

Jan Peter Balkenende, (Nederland)

De functie van EU premier bestaat nog niet en de beschrijving en kandidaatstelling kan pas worden gedaan nadat het verdrag van Lissabon door alle lidstaten is goedgekeurd.

Bron:independent.co.uk

Lees ook:Mag een tegenstander van de euromunt de EU president leveren?
Lees ook:Virgin Space express vol met bekenden
Lees ook:Labour niet blij met Tony Blair
Lees ook:Ook Cherie Blair heeft Mexicaanse griep
Lees ook:Tony Blair roept alle sporters op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>