Ardvreck Castle

Ardvreck Castle is vermoedelijk gebouwd rond 1590 door de Clan MacLeod, de familie die in de 13de eeuw Assynt en de omringende gebieden bezat. Sutherland, het gebied waar Ardvreck is gesitueerd, was namelijk lange tijd een bolwerk van de familie geweest.

Op 30 april 1650 werd James Graham, 1e markgraaf van Montrose gevangen genomen in Ardvreck. James Graham was een Royalist op de vlucht voor regeringstroepen na de Slag van Carbisdale, die had verloren tegen de regeringstroepen. Hij dacht te kunnen onderduiken bij Neil MacLeod van Assynt, de toenmalige bewoner van Ardvreck. Neil MacLeod was jammer genoeg op het moment van zijn aankomst afwezig. De vrouw van Neil MacLeod, Christine, zou James Graham in de kerkers van het kasteel hebben gelokt en regeringstroepen laten komen. James Graham werd naar Edinbrugh geleid waar hij werd veroordeeld tot de doodstraf door vierendeling, de gebruikelijke straf voor verraders.

In 1672 werd Ardvreck aangevallen en ingenomen door de Clan MacKenzie, een rivaliserende familie. Hierdoor verwierf de familie MacKenzie de controle over Assynt.

In 1726 bouwde de familie een moderner landhuis, Galda House, dichtbij Ardvreck. Het huis brandde in 1737 onder mysterieuze omstandigheden af.

Ardvreck Castle is bereikbaar via de A837 vanuit Ledmore richting Inchnadamph.

Bronnen:

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia artikel Ardvreck Castle De tekst is gelicenseerd onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL).

Links:

www.teije.nl

uk.allepaginas

Lees ook:Drumlanrig Castle bij Thornhill in Schotland
Lees ook:Blaise Castle
Lees ook:Burghley House in Stamford, Cambridgeshire
Lees ook:Stokesay Castle in Shropshire
Lees ook:Middleham Castle in Noord Yorkshire

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>