Brits Koningshuis 5x goekoper dan Nederlandse

De Brit is jaarlijks minder dan een euro kwijt om koningin Elizabeth en haar familie te onderhouden. Dat hebben de accountants van Buckingham Palace vrijdag gezegd. Maar volgens de organisatie Republic zijn veel kosten niet opgevoerd. Het Britse koningshuis spendeert jaarlijks veertig miljoen pond (50,5 miljoen euro). Omgerekend is dat 66 pence (83 eurocent) voor elke Britse burger, benadrukken de accountants vrijdag op de website van de koningin. Dat is minder dan een download voor een iPod, voegen ze eraan toe.

Het paleis maakte eerder bekend dat de monarchie twee miljoen pond meer is gaan kosten, maar de accountants wijzen erop dat dit het gevolg is van stijgende kosten, niet van een ‘royale’ levensstijl. De koninklijke familie heeft volgens de accountants de laatste zeven jaar flink bezuinigd. De accountants hebben niet alle kosten meegerekend, stelt Republic. De beveiligingskosten en de kosten die buitenlandse regeringen maken om koningin en consorten te ontvangen zijn bijvoorbeeld niet opgevoerd.

Ook maakt Republic zich boos omdat de koningin en haar man meer dan 22 duizend pond uitgaven aan een helikopterreisje naar de Kentucky Derby. “Ze nam een dagje vrij en ging naar de paardenraces en het heeft de belastingbetalers veel geld gekost”, zei Republic-woordvoerder Graham Smith.

Het Nederlandse koningshuis kost per burger circa 5 euro en is daarmee vijf keer zo duur terwijl ons land veel kleiner is en een vierde van het aantal inwoners telt.

Bron:

dag.nl

Trouw

Je kunt je mening even in de poll

Mag het Nederlandse koningshuis 5x zoveel kosten als het Britse?

  • nee (51%)
  • in deze tijd zouden ze een voorbeeld moeten geven en ook bezuinigen (32%)
  • zolang er voor gewerkt wordt maakt het mij niet uit (9%)
  • Ja (8%)
Loading ... Loading ...

Lees ook:Britse Koningin in geldnood
Lees ook:Britse Koningin will ingetogen viering van jubileum
Lees ook:AEG Live gaat alle Michael Jackson kaarten vergoeden
Lees ook:Koningin Elizabeth verliest 50 miljoen pond
Lees ook:David Coulthard op een na best betaalde Schotse sporter

1 Reacties // Reageer

One thought on “Brits Koningshuis 5x goekoper dan Nederlandse

  1. Janneke

    Bij die 50,5 miljoen komen nog de beveiligingskosten (zie het artikel op Dag.nl). Die zijn bij het Nederlandse koningshuis namelijk wel meegerekend. Niettemin blijft 110 miljoen veel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>