London Bridge

London Bridge is een van de bekendste bruggen over de Theems in Londen. Die bekendheid komt voort uit het feit dat het de oudste rivierovergang in de stad is en dat hij voorkomt in een bekend Engels kinderliedje (‘London bridge is falling down’). De brug wordt vaak verward met de Tower Bridge, die er inderdaad veel imposanter uitziet.

De eerste brug op deze plek, tussen de huidige wijken City of London en Southwark, stamt uit de tijd van de Romeinen. Rond het jaar 50 bouwden zij een houten brug over de rivier. Na het vertrek van de Romeinen raakte de brug in verval, maar herstelwerkzaamheden of de bouw van een nieuwe brug voorkwam het verdwijnen ervan.

In 1014 werd de brug in brand gestoken door koning Ethelred II in een poging de Deense koning Sven Vorkbaard de voet dwars te zetten. Mogelijk verwijst het genoemde kinderlied naar deze gebeurtenis.

De herbouwde brug was geen lang leven beschoren: hij raakte in 1091 zwaar beschadigd tijdens een storm en in 1136 woedde er een hevige brand. In 1176 werd begonnen met de bouw van een stenen brug die in 1209 werd voltooid. De bouw kostte 150 arbeiders het leven. Om de brug te kunnen bekostigen werden er huizen en winkels op gebouwd, sommige met verdiepingen tot wel zeven hoog. De brug raakte hierdoor overvol. Aan de zuidzijde was een toegangspoort en een ophaalbrug. De 19 bogen waaruit hij was opgebouwd belemmerden de scheepvaart en de pijlers zorgden voor gevaarlijke stromingen.

Middenop de brug, tussen de winkels en huizen, werd een kapel gebouwd door een Nederlandse bouwmeester. Het bijzondere hieraan was dat er voor de bouw van het kleine houten kapelletje geen enkel stukje metaal was gebruikt. De stukken werden vanuit Nederland verscheept in stukken, en op de brug met houten pluggen in elkaar gezet. De bouwmeester van de brug werd na zijn dood in deze kapel begraven.

Aan het begin van de veertiende eeuw ontstond de gewoonte om de hoofden van terechtgestelde verraders op staken tentoon te stellen op de brug. Deze ‘traditie’ bleef lang in stand. Beroemde hoofden behoorden toe aan onder andere Sir Thomas More en Thomas Cromwell. Koning Karel II maakte in 1660 een eind aan deze praktijk.

Doordat de brug zo vol was gebouwd (en daardoor ook veel te zwaar werd) konden ongelukken niet uitblijven. In 1212 of 1213 brak tegelijkertijd aan beide zijden brand uit, waardoor vermoedelijk enkele duizenden mensen om het leven kwamen. Bij deze brand brandde de houten kapel ook af. De overblijfselen van de bouwmeester van de brug werden teruggevonden, maar deze werden in het water gegooid. Een brand in 1633 verwoestte de helft van de brug. Uiteindelijk besloot men rond 1760 de huizen te verwijderen en ten behoeve van de scheepvaart de middelste twee bogen samen te voegen tot een geheel.

Aan het eind van de 18e eeuw werd vastgesteld dat de ruim 600 jaar oude brug niet langer voldeed en ontstonden plannen voor een nieuwe. Deze kwam tenslotte tot stand in de jaren 1824 – 1831. Deze brug werd 30 meter ten westen van de oude brug gebouwd, waarna de oude brug werd afgebroken. De nieuwe en sierlijke brug, ontworpen door John Rennie, telde 5 bogen. Om het hoofd te bieden aan de groeiende verkeersstroom en verstopping van de binnenstad te voorkomen werd hij in de jaren 1902-1904 verbreed. De fundering was hiertegen echter niet bestand en bovendien ontdekte men dat de brug langzaam aan het verzakken was.

Rennies brug werd in 1968 verkocht aan de rijke Amerikaanse ondernemer Robert P. McCulloch voor een bedrag van 2.460.000 dollar. Een anekdote wil dat hij dacht Tower Bridge gekocht te hebben. De brug werd in stukken vervoerd naar Amerika, waar hij weer in elkaar werd gezet in Lake Havasu City in Arizona. Daar werd hij opengesteld in oktober 1971. Hoewel velen McCulloch voor gek verklaarden, werd de brug in Amerika een toeristisch succes.

De opbrengst van de verkoop werd gebruikt voor de financiering van de huidige brug, die gebouwd werd tussen 1967 en 1972. Het is een sobere constructie, bestaande uit drie betonnen overspanningen. De brug is op zijn taak berekend, maar spreekt minder tot de verbeelding dan zijn voorgangers.

Bron: wikipedia

Links

uk.allepaginas

Lees ook:Hungerford Brigde in Londen
Lees ook:De Clifton Suspension Bridge
Lees ook:Millenium Footbridge Londen
Lees ook:Museumtip – Back to back houses in Birmingham
Lees ook:Caerlaverock Castle

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “London Bridge

 1. JessicaSmone

  Great point and very interesting food for thought. I’m not sure I have any clients I can replicate this with, but will bear in mind for the future. Regards

    /   Reply  / 
 2. ArianaGueX

  Very nice blog. I totally agree with your thoughts.

    /   Reply  / 
 3. pieter Auteur

  Thank you ArianaGueX for your reaction. Please recommend this blog to all your friends.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>