Millenium Footbridge Londen

De Millennium Footbridge is een voetgangersbrug in Londen. Deze hangbrug is gemaakt van staal en hangt over de rivier de Theems, tussen de Southwark Bridge en de Blackfriars Bridge, en verbindt de Bankside met de City. Het was de eerste nieuwe brug over de Theems in Londen sinds de Tower Bridge in 1894. De brug is eigendom van Bridge House Estates, en wordt daar ook door onderhouden. Het einde aan het zuiden van de brug ligt vlakbij Globe Theatre, de Bankside Gallery en Tate Modern. Het noorden van de brug eindigt bij de City of London School onder de St Paul’s Cathedral. Het ontwerp van de brug is zo dat er nog steeds een uitzicht op de St Paul’s Cathedral is.

Ontwerp

Het ontwerp van de brug was het onderwerp van een wedstrijd die georganiseerd was in 1996 door Southwark council. De winnende inzending kwam van het engineering en design bureau Arup, architectenbureau Foster en Partners (met Norman Foster), en abstract beeldhouwer Sir Anthony Caro. Omdat er beperkingen waren gesteld aan de hoogte van de brug, en om het uitzicht te verbeteren, zijn de ondersteunende kabels van haar hangmechanisme onder het loopgedeelte bevestigd. Dit geeft de brug zijn karakteristieke lage uitstraling. De brug heeft twee steigers en is gemaakt van drie hoofdgedeeltes van 81 meter, 144 meter en 108 meter (van het noorden naar het zuiden) met een totale structuurlengte van 324 meter. Het aluminium dek is vier meter breed. De acht hangkabels zijn gespannen om een kracht van 2000 ton te tillen; dit is genoeg om 5000 mensen tegelijkertijd op de brug te kunnen dragen.

Geschiedenis

De constructie van de brug begon eind 1998, en de hoofdwerkzaamheden begonnen op 28 april 1999 door Monberg Thorsen en McAlpine. De brug was op 10 juni 2000 gereed, met een compleet kostenplaatje van £ 18,2 miljoen (£ 2,2 miljoen meer dan er voor uitgetrokken was).Onverwachte trillingen van de brug zorgden ervoor dat de brug op 12 juni 2000 weer gesloten werd om aanpassingen te maken. De trillingen werden veroorzaakt door alle mensen die eroverheen wilden lopen (90.000 voetgangers op de eerste dag, met meer dan 2000 op hetzelfde moment). De brug lag die dag op de route van een liefdadigheidsloop. In het begin waren het nog kleine trillingen, maar toen alle mensen met de trillingen meeliepen, werd het steeds erger. Hierna kreeg de brug als bijnaam The Wobbly Bridge. Er is geprobeerd om het aantal mensen op de brug terug te dringen door mensen te laten wachten, maar dit leidde tot lange wachtrijen, en de trillingen verdwenen hierdoor niet. Het sluiten van de brug drie dagen na de opening leidde tot kritiek van publiek, omdat een ander millenniumproject (de Millennium Dome) ook al tegenslagen had gekend. Trillingen zoals deze waren al eerder bij een andere brug geconstateerd, de Tacoma Narrows Bridge, maar dit was de eerste keer dat dit gebeurde terwijl er alleen maar voetgangers overheen liepen. Na analyse werd het probleem verholpen door dempers aan te brengen om de horizontale en verticale bewegingen onder controle te houden. Dit duurde van mei 2001 tot januari 2002 en kostte £ 5 miljoen. Na een testperiode werd de brug succesvol heropend op 22 februari 2002.

Bron: wikipedia

Links:

uk.allepaginas

Lees ook:De Clifton Suspension Bridge
Lees ook:Hungerford Brigde in Londen
Lees ook:London Bridge
Lees ook:Zes gewonden bij liftongeluk in Londense Tower bridge
Lees ook:Vakantietip – Blackpool Tower

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>