Oscars: Redmayne-Cumberbatch, Eton vs Harrow

Naast het gejuich over de vele Britse genomineerden voor de Oscars, is er ook kritiek over het feit dat veel Britse acteurs tegenwoordig een ‘upperclass’ achtergrond hebben en dat het voor ‘working-class’ mensen steeds moeilijker wordt om door te breken. De aloude Britse klassenstrijd blijkt nog steeds te bestaan…

Aan Britse gegadigden voor een Oscar geen gebrek: Benedict Cumberbatch (‘The Imitation Game’) en Eddie Redmayne (‘The Theory of Everything’) voor Beste Acteur, Rosamund Pike (‘Gone Girl’) en Felicity Jones (‘The Theory of Everything’) in de categorie Beste Actrice en Keira Knightley (‘The Imitation Game’) in de categorie Beste Bijrol. Daarnaast zijn ’The Imitation Game’ en ‘The Theory of Everything’ ook nog eens genomineerd voor Beste Film.

Een geweldige opsteker natuurlijk voor de Britse filmindustrie, maar er zijn ook kritische geluiden te horen. De strijd om de Oscar voor Beste Acteur zet namelijk niet alleen de twee belangrijkste Britse acteurs van dit moment tegenover elkaar, maar ook de twee belangrijkste privéscholen, Eton en Harrow. Redmayne heeft namelijk op Eton gezeten en Cumberbatch op Harrow.

https://uk.news.yahoo.com/eton-duels-harrow-oscars-162842509.html#xNTreQK" src="https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/s480x480/10885117_692419057541804_6501951048375952016_n.jpg?oh=f17b21593d8ab956ffae9d20490061f5&oe=55261881" width="315" height="148" /> De strijd tussen de twee eeuwenoude scholen lijkt zich te hebben verplaatst naar de Britse filmwereld. Homeland’s Damian Lewis, Dominic West van The Wire, Tom Hiddleston (War Horse) zijn allemaal Etonians. En niet iedereen is daar even gelukkig mee. Walking Dead-ster David Morrissey en actrice Julie Walters lieten eerder al weten dat er tegenwoordig weinig plek meer is voor ‘working-class’ acteurs. Walters: ‘Zoals het er nu naar uitziet, zijn er binnenkort geen working-class acteurs meer. Als ik naar de lijst van opkomende acteurs kijk, hebben ze allemaal op dure scholen gezeten.’ Morrissey stelt zelfs dat het voor armere mensen niet meer haalbaar is om acteur te worden omdat hun ouders ze niet financieel kunnen ondersteunen.

De aloude strijd tussen upperclass en working-class is dus nog lang niet voorbij is, maar heeft zich nu verplaatst naar de rode loper van Hollywood.

Zie ook: http://oscar.go.com/nominees

Lees ook:Brits succes bij Golden Globes
Lees ook:Toppers van 2014 en 2015
Lees ook:Uitreiking BAFTAs live op BBC One
Lees ook:Benedict Cumberland ‘smakelijkste’ acteur van GB
Lees ook:Veel Britse Emmy-nominaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>