Hogmanay: het Schotse nieuwjaarsfeestje

Terwijl wij ons in Nederland te buiten gaan aan de oliebollen en al dan niet illegaal vuurwerk, maakt Schotland zich klaar voor zijn eigen nieuwjaarsfeest: Hogmanay. Meer dan 75.000 mensen zullen naar verwachting aanwezig zijn bij het grote Hogmanay feest in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Hogmanay is niet zo maar een Oud&Nieuw feestje. Het is een ware happening die wel tot 2 januari voortduurt. Door de eeuwen heen is het feest uitgegroeid tot een typische Schotse traditie. En waar wij Oud&Nieuw vieren met oliebollen en appelflappen, doen de Schotten dat met ’black buns’ en ‘steak pies’ terwijl ze gezamelijk ‘Auld Lang Syne’ zingen.

 Hogmanay is echter ook in de handen van de commercie gevallen en wordt tegenwoordig gevierd met grote straatfeesten waar je kaartjes voor moet kopen en waar beroemde artiesten optreden zoals dit jaar Lily Allen en nineties band Soul II Soul. Het centrale feest zal ook dit jaar weer worden gehouden tegenover het prachtige Edinburgh Castle. Hier zal om twaalf uur ‘s nachts tevens het vuurwerk worden afgestoken.

Ook in andere steden zijn er activiteiten om het nieuwe jaar in te luiden. Zo is er in Biggar een groot vreugdevuur en treedt eighties band Human League op in Stonehaven, vlakbij Aberdeen.

Zie ook: http://www.edinburghshogmanay.com/

Lees ook:Edinburgh Castle
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Schotland toegestaan
Lees ook:The Royal Mile in Edinburgh
Lees ook:Twitterschade
Lees ook:Hotel Review; Winnock Hotel in Drymen bij Glasgow

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>