Vrouwelijke codebrekers WO II weer samen op Bletchley Park

Een groepje vrouwelijke codebrekers die samen verantwoordelijk waren voor het breken van Hitlers geheimde codes tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn onlangs weer samengekomen op Bletchley Park, een landhuis in Zuid-Engeland waar de codebrekers hun hoofdkwartier hadden. De reden? Een foto in de krant The Telegraph.

Voor het eerst in ruim zeventig jaar zijn de nog in leven zijnde vrouwen, destijds vaak nog geen twintig, nu ruimschoots bejaard, weer samen gekomen. De codebrekers ontcijferden tijdens de oorlog met behulp van de Colossus, de eerste elektronische computer ter wereld, geheime Duitse codes en droegen zo bij aan de overwinning van de Geallieerden. Historici zijn van mening dat zonder het werk van de codebrekers van Bletchley Park de oorlog zeker drie jaar langer zou hebben geduurd.

 De dames zijn nu allemaal tegen de negentig en vonden het geweldig om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien en verhalen te kunnen uitwisselen. Aanstaande woensdag is in The One Show op BBC One een reportage te zien van de reünie.

Zie ook: http://www.telegraph.co.uk/history/world-war-two/10810980/Female-codebreakers-reunited-at-Bletchley-Park.html

Lees ook:Museum landgoed Bletchley Park in Milton Keynes
Lees ook:Plan voor standbeeld van sir Keith Park op Trafalgar Square
Lees ook:Susan Boyle te zien in South Park
Lees ook:Vakantietip – Pubwandeling in Burpham Sussex
Lees ook:Nieuwe serie ‘Luther’ op BBC One

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>