Nieuwe onthullingen Edward Snowden in Guardian

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft via de Britse krant de Guardian nieuwe onthullingen gedaan. Hij liet weten dat de Britse geheime dienst GCHQ zeventigduizend emails heeft onderschept van Britse en buitenlandse media. De Britse media heeft premier Cameron opgeroepen om in actie te komen.

 Emails van onder andere de BBC, Reuters, de Guardian, de Sun, maar ook de New York Times, Le Monde, NBC en de Washington Post, werden door GCHQ onderschept en op het intranet van de dienst gezet als onderdeel van een oefening. De onthullingen komen net op een moment waarop de Britse regering in toenemende mate onder druk staat om vertrouwelijke communicatie van Britse media, maar ook parlementsleden en advocaten, te beschermen.

Meer dan honderd hoofdredacteuren, waaronder die van alle nationale kranten, hebben een brief aan premier Cameron ondertekend, waarin ze protesteren tegen het rondsnuffelen in de communicatie van journalisten. Cameron echter, heeft, in de nasleep van de Charlie Hebdo aanvallen in Parijs, juist gevraagd om meer mogelijkheden om (digitale) communicatie, van onder andere journalisten, te onderscheppen en te controleren.

GCHQ houdt zich ondertussen, zoals altijd, afzijdig en laat slechts via een woordvoerder weten: ‘Het is altijd al ons beleid geweest geen commentaar geven op zaken aangaande de veiligheid. Bovendien wordt al het werk dat GCHQ uitvoert, gedaan binnen een kader van wettelijk vastgestelde regels.’

Zie ook: http://www.gchq.gov.uk/what_we_do/Pages/index.aspx

Lees ook:Opmars anti-EU partij UKIP
Lees ook:Labour niet blij met Tony Blair
Lees ook:Chelsea naar tweede plaats in Premier League
Lees ook:Positie Ed Milliband steeds meer onder druk
Lees ook:Ruim twee miljard voor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>