Nek-aan-nek: wie gaat er winnen in Schotland?

Een maand geleden had niemand het nog kunnen voorspellen, maar zoals het er nu uitziet gaat de strijd om de Schotse onafhankelijkheid nog spannend worden. De laatste peilingen laten namelijk zien dat de voorstanders van onafhankelijkheid met een kleine voorsprong aan de leiding gaan.

Zal Schotland op 26 maart 2016 echt zijn onafhankelijk vieren? Volgens een peiling gehouden door de krant Sunday Times is momenteel 51 procent voor onafhankelijkheid en 49 procent tegen. De Schotten maken al meer dan driehonderd jaar deel uit van het Groot-Brittannië en volgens de voorstanders van onafhankelijkheid is dat meer dan genoeg.

Mochten de Schotten inderdaad voor onafhankelijkheid kiezen dan heeft dat consequenties voor zowel Groot-Brittannië als Schotland zelf. Zo moeten de Schotten onder andere toestemming vragen aan de EU om lid te mogen worden. Voor Groot-Brittannië betekent uittreding van de Schotten onder andere het verlies van de huidige locatie van de Britse Trident-kernonderzeeërs, een zeer heikel punt dat ook de NAVO grote zorgen baart.

Onverwacht wordt de strijd dus toch nog spannend en zowel in Edinburgh als in Londen wordt met grote twijfel uitgekeken naar de dag der waarheid. Nog elf dagen en we weten het zeker.

 

Lees ook:Schots onafhankelijkheidsreferendum
Lees ook:Schotland, favoriete bestemming voor natuurliefhebbers
Lees ook:Opmars anti-EU partij UKIP
Lees ook:Britten vieren massaal minder vakantie in eigen land
Lees ook:Extreem zacht weer maakt van Groot-Brittannië super vakantiebestemming

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>