Magna Carta – De Britse grondwet

Het Verenigd Koninkrijk viert in 2015 het 800-jarig bestaan van de Magna Carta, een geschreven oorkonde uit 1215, ondertekent door Koning Jan, die de basis vormt van de Britse grondwet. Britse parlementariërs hebben dit moment aangegrepen om de voors en tegens van een geschreven grondwet eens tegen elkaar af te wegen.

De parlementariërs zijn van mening dat de grondwet wel eens een oppoetsbeurt kan gebruiken. Zij vragen zich af of, in een tijd van ‘aanzienlijke democratische veranderingen en onrust’, er nog wel behoefte is aan een Magna Carta, die de komende 800 jaar de verhoudingen tussen de Britse burgers en de rest van de wereld moet bepalen.

De Magna Carta werd in 2009 opgenomen in de Werelderfgoedlijst voor documenten. De UNESCO ziet het als een mijlpaal van vrijheid en democratie met een wereldwijde invloed. De Magna Carta wordt beschouwd als een uniek document waarin voor het eerst gedetailleerd werd vastgelegd op welke wijze de absolute macht van de koning beperkt wordt bij belastingheffing, feodale rechten en rechtspraak. De Magna Carta is een van de beroemdste documenten uit de Engelse geschiedenis.

Zie ook: http://www.bl.uk/treasures/magnacarta/index.html

Lees ook:Loten om de Magna Carta te kunnen zien
Lees ook:Henry VIII Dressed to Kill tentoonstelling in Tower of London
Lees ook:Britse geschiedenis in 20 dagjes uit
Lees ook:Het Falkirk-wiel in Schotland
Lees ook:Overheidsinformatie op straat in Wales

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>