Grote staking in Groot-Brittannië

Vandaag (donderdag 10 juli) is er in Groot-Brittannië een grote algemene staking. Aanleiding is een aantal geschillen over onder andere salarissen, pensioenen en bezuinigingen. Naar verwachting zullen meer dan een miljoen mensen aan de staking meedoen. Het is de grootste algemene staking in dertig jaar.

Het grootste geschil gaat over de salarissen. Volgens de vakbonden zijn werknemers momenteel veel slechter af dan vier jaar geleden wat betreft hun inkomen. Maar ook op het gebied van pensioenen staan de Britse werknemers er niet goed voor. Bovendien zullen de meeste Britse werknemers vanaf nu door moeten werken tot hun 68e. Mensen zijn het zat dat ze steeds langer moeten doorwerken, meer pensioenpremie moeten betalen en er uiteindelijk minder voor terugkrijgen.

Wie er allemaal staken? Van leraren, ambtenaren, brandweer, schoonmakers, jongerenwerkers, medewerkers van rechtbanken tot aan luchthavenpersoneel, overal zijn er mensen die het werk neerleggen en de straat opgaan.

Veel vertrouwen hebben de stakers echter niet in een goede afloop. Van de regering hoeft men geen enkele tegemoetkoming te verwachten en de vakbonden zijn allang niet meer zo machtig als ze in de jaren zeventig en tachtig waren. Het is dus nog maar de vraag of de staking veel zal uithalen.

Zie ook: http://www.bbc.com/news/uk-28240683

Lees ook:Going Dutch: het Nederlandse pensioenstelsel naar Engeland
Lees ook:Kosten BA staking 7 miljoen per dag
Lees ook:Personeel naar huis bij Corus in Wales
Lees ook:Werknemers Lidl Wales mogen weer Welsh spreken
Lees ook:BBC gaat flink snijden in salarissen van sterren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>