Schotse onafhankelijkheid: Britse nucleaire vloot moet verkassen

Schotse ministers hebben deze week laten weten dat mocht Schotland op 18 september tijdens een referendum kiezen voor onafhankelijkheid, de Britse nucleaire vloot dan moet verdwijnen uit het land.

De Britse nucleaire vloot heeft al sinds de jaren zestig zijn thuishaven aan de Schotse westkust, in Faslane en het nabij gelegen Coulport, is niet blij met het vooruitzicht. Een eventuele verhuizing zou namelijk torenkosten met zich meebrengen. Toch zegt de Schotse regering dat mocht Schotland inderdaad voor onafhankelijk kiezen, dat in de grondwet zal komen te staan dat alle nucleaire wapens uit het land zullen worden verbannen. De Schotse regering stelt ook dat ze Faslane ziet als een toekomstige conventionele marinebasis en het gezamenlijke hoofdkwartier van de defensiemacht van een onafhankelijk Schotland. Het militaire personeel dat er in dat geval werkzaam zal zijn zal overeenkomen met het huidige aantal.

De Britse regering zal zich dus eens flink achter de oren moeten gaan krabben over wat ze met de nucleaire vloot zullen gaan doen mocht Schotland inderdaad kiezen voor onafhankelijkheid. Er zijn een aantal plaatsen die in aanmerking komen om de nucleaire vloot te gaan huisvesten. Dit zijn onder andere Milford Haven in Pembrokeshire (Wales), Plymouth in Zuid-Engeland, de grootste marinebasis van West-Europa, en Barrow-in-Furness in Cumbria, in Noordwest-Engeland, vlak aan de grens met Schotland. Er is zelfs voorgesteld om de vloot in het uiterste geval te verhuizen naar Frankrijk of Amerika.

Alle opties stuiten echter op diverse bezwaren, waaronder milieu- en veiligheidsgevaren, gebrek aan ruimte om de vloot te herbergen, en problemen met de getijden (die in Schotland het meest gunstig zijn).

Kortom, mocht Schotland op 18 september inderdaad voor onafhankelijkheid stemmen, dan zouden het Britse Ministerie van Defensie en de Royal Navy zich wel eens met een lastig probleem geconfronteerd kunnen zien.

Zie ook: http://www.royalnavy.mod.uk/
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Royal_Navy

Lees ook:Schots onafhankelijkheidsreferendum
Lees ook:Nek-aan-nek: wie gaat er winnen in Schotland?
Lees ook:Schotse kasteeleigenaren krijgen subsidie voor toerisme
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Schotland toegestaan
Lees ook:Nieuwe premier voor Schotland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>