Schots onafhankelijkheidsreferendum

Schotland maakt al eeuwen deel uit van het Verenigd Koninkrijk maar met enige regelmaat worden er referenda gehouden over eventuele onafhankelijkheid van Engeland, Wales en Noord-Ierland. Op 18 september van dit jaar is het weer zover.

Eén van de partijen die onafhankelijkheid van Schotland nastreeft is de Scottish National Party (SNP), opgericht in 1934. Leider Alex Salmond werd in 2011 gekozen tot eerste minister van Schotland en zijn verkiezingsbelofte was om voor 2016 een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid te houden. Schotland kent binnen het VK al een grote mate van autonomie en heeft ook een eigen parlement. Volgens de wensen van de SNP, die staan beschreven in een zogenaamd White Paper (een blauwdruk van hoe een onafhankelijk Schotland er uit zou moeten zien) zou Schotland na 2016 wél het Britse pond en het Britse staatshoofd behouden en ook binnen de Europese Unie blijven, maar daarnaast een eigen leger krijgen én een eigen belastingstelsel invoeren.

Momenteel zijn zowel voor- als tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid druk bezig met het voeren van campagne voor hun standpunt. Na 18 september zijn meer duidelijkheid zijn over het feit of Schotland deel uit blijft maken van het Verenigd Koninkrijk of zal kiezen om als onafhankelijk land verder te gaan.

Zie ook: https://www.gov.uk/government/topical-events/scottish-independence-referendum

Lees ook:Schotse onafhankelijkheid: Britse nucleaire vloot moet verkassen
Lees ook:Nek-aan-nek: wie gaat er winnen in Schotland?
Lees ook:Paratrooper krijgt na geslachtsoperatie kans bij politie
Lees ook:Sneeuw en storm voor grote delen UK
Lees ook:Vodafone bevriest alle salarissen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>