Opmars anti-EU partij UKIP

Het zat er al een tijdje aan te komen maar zoals het er nu uitziet heeft de Britse anti-EU partij UKIP bij de Europese verkiezingen van donderdag een historische winst weten te boeken. Partijleider Nigel Farage is er de afgelopen maanden met succes in geslaagd om stemmen weg te kapen bij de traditionele partijen Labour en de Conservatives. Volgens de BBC heeft UKIP maar liefst 17 procent van de stemmen gewonnen. Hiermee hebben de anti-Europeanen zelfs de Lib-Dems van vice-premier Nick Clegg (13 procent) verslagen.

Dat dit niet altijd even tactvol ging moge blijken uit dit artikel in de Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/31260/Europese-verkiezingen/article/detail/3661014/2014/05/24/Oer-Britse-anti-politicus-bezig-aan-opmars-die-elke-logica-tart.dhtml

Ondanks al deze uitglijders, is Farage er tóch in geslaagd een flinke tik uit te delen aan de traditionele partijen. De conservatieve premier Cameron en partijleider Ed Milliband van Labour, zullen zich de komende tijd eens flink achter de oren moeten krabben over dit verlies en bij zichzelf te raden moeten gaan hoe zij de kiezers terug kunnen winnen. Want in 2015 worden in Groot-Brittannië parlementsverkiezingen gehouden en de grote vraag is nu wat de betekenis is van de winst van de Britse anti-Europeanen. Is het de eerste stap op weg naar uittreding uit de EU zoals zoveel Britten al zolang wensen?

Zover is het nog lang niet, maar één ding is zeker, de anti-EU sentimenten, die altijd al een grote rol hebben gespeeld in de Britse politiek, worden steeds sterker. Daarnaast lijken de traditionele partijen steeds meer in moeten leveren en zal de huidige coaliteregering van Conservatives en Lib-Dem verder onder druk komen te staan. En omdat de Britse kiezer tegenwoordig ook al niet veel meer op heeft met Labour, zouden de verkiezingen van volgend jaar nog wel eens verrassend kunnen uitpakken. Zal UKIP tegen die tijd weer voor een klinkende winst kunnen zorgen? Het antwoord ligt in de handen van de Britse kiezer.

Lees ook:Labour en Tories nek-aan-nek
Lees ook:Groen is hot in Britse politiek
Lees ook:Positie Ed Milliband steeds meer onder druk
Lees ook:Labour niet blij met Tony Blair
Lees ook:‘Autumn Statement’ uitgesproken: zware bezuinigingen verwacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>